Mercè Crosas, pionera en supercomputació i ciència de dades, primera ponent confirmada de l’ICA Barcelona 2025

març 31, 2025

La Dra. Mercè Crosas és la primera ponent confirmada del Congrés Internacional d’Arxius – ICA Barcelona 2025, que tindrà lloc del 27 al 30 d’octubre al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) sota el lema “Coneixent passats, creant futurs”. Crosas, de qui la ponència està prevista pel dia de la inauguració oficial, el 28 d’octubre, és una reconeguda científica i tecnòloga especialitzada en ciència de dades i gestió de la informació.

Actualment, dirigeix el programa de Ciències Socials i Humanitats Computacionals al Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), on lidera iniciatives que apliquen la supercomputació, la intel·ligència artificial i l’anàlisi de grans conjunts de dades a l’estudi de les societats humanes. Així mateix, presideix CODATA, el Comitè de Dades del Consell Internacional de Ciències (Merce Crosas Navarro | BSC-CNS) i està afiliada a l’Institut de Ciències Socials Quantitatives (Institute for Quantitative Social Science) de la Universitat de Harvard.

Mercè Crosas a les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center (BSC). Com a directora del nou programa de Ciències Socials i Humanitats Computacionals, impulsa l’ús de la supercomputació i la intel·ligència artificial per comprendre fenòmens socials complexos (Mercè Crosas joins the BSC as head of the new Computational Social Sciences programme | BSC-CNS).

Trajectòria professional
La major part de la carrera de Mercè Crosas ha transcorregut a la Universitat de Harvard (Estats Units). Als seus inicis va ser investigadora en astrofísica i desenvolupadora de programari científic. Amb el temps, va assumir llocs de lideratge en el camp de la gestió de dades. A Harvard, va arribar a ser directora de Ciència de Dades i Tecnologia de l’Institut de Ciències Socials Quantitatives, així com responsable de gestió de dades de recerca per a tota la Universitat.

A més de la seva tasca acadèmica, ha col·laborat amb empreses dels sectors biotecnològic i educatiu dirigint equips de desenvolupament de sistemes de dades, aplicant la seva experiència en ciència de dades més enllà de l’entorn universitari.

El 2021, Crosas va tornar a Catalunya per incorporar-se al govern autonòmic com a secretària de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va ocupar fins al 2022. Des d’aquesta posició va estar al capdavant de les polítiques de dades obertes, la transparència institucional i la participació ciutadana a l’administració catalana.

A principis de 2023, es va integrar al Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) com a responsable del nou programa de Ciències Socials i Humanitats Computacionals, una àrea que busca aplicar tècniques de big data i intel·ligència artificial al camp de les ciències socials i les humanitats, aprofitant les capacitats de la supercomputació.

Formació acadèmica, especialització i contribucions destacades
Mercè Crosas es va llicenciar en Física per la Universitat de Barcelona i posteriorment va obtenir un doctorat en Astrofísica a la Universitat Rice de Houston, Texas. Durant la seva formació de postgrau, va realitzar estades de recerca predoctoralsi postdoctorals al Centre d’Astrofísica Harvard-Smithsonian (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics), on va aprofundir en l’anàlisi computacional de dades astrofísiques. Aquesta sòlida base en les ciències físiques i computacionals li va proporcionar habilitats analítiques i tecnològiques que més endavant aplicaria al camp de la ciència de dades i la informàtica aplicada a ciències socials.

Així mateix, ha format part de nombrosos comitès i grups de treball internacionals dedicats a les dades obertes, la gestió de dades i els estàndards per compartir informació científica. Fruit d’aquesta tasca, ha estat coautora d’importants iniciatives globals com els principis FAIR per a dades (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) i els principis de citació de dades de recerca, adoptats avui com a estàndards internacionals. També ha contribuït en la formulació de recomanacions de l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per promoure l’accés obert a les dades de la recerca pública.

La tasca de Mercè Crosas es caracteritza per promoure la transparència científica i la reutilització de dades, tot integrant tant perspectives tecnològiques com aquelles que provenen de les polítiques públiques. Com a presidenta de CODATA, lidera esforços internacionals per millorar la disponibilitat i l’aprofitament de les dades en totes les disciplines científiques, tot considerant la informació d’aquestes àrees com un bé públic global.

Referències:

Compartir:

Oportunitats de patrocini

Ets una empresa i vols estar present al congrés ICA Barcelona 2025? Descarrega’t el dossier amb les opcions de col·laboració
Descarregar el dossier de patrocini
Logotype of ICA Congress Barcelona 2025

Contacte

Per a informació addicional o dubtes sobre el Congrés Internacional d’Arxius: ICA Barcelona 2025, poseu-vos en contacte amb els organitzadors del Congrés.
Per a més informació o dubtes sobre el Programa Científic, poseu-vos en contacte amb el Comitè de Programa.